Ashwagandha és hatásai

Szponzorált tartalom

Ashwagandha egy örökzöld cserje

Ashwagandha egy örökzöld cserje

Az Ashwagandha egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein nő. Ez az egyik legfontosabb gyógynövény az Ayurvédában, amely az alternatív gyógyászat egy formája, amely az indiai természetes gyógyítás elvein alapul. A gyógynövényt indiai ginzengként vagy téli cseresznyeként is ismerik.

Több mint 3000 éve használják a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására. Egyesek azt is állítják, hogy a gyógynövény jótékony hatással lehet bizonyos rákos megbetegedésekre, az Alzheimer-kórra és a szorongásra.

Számos egészségügyi előnyét a magas koncentrációjú withanolidoknak tulajdonítják, amelyekről kimutatták, hogy harcolnak a gyulladás és a daganatos burjánzás ellen. A különböző kezelések a növény különböző részeit használják, beleértve a leveleket, a magokat és a gyümölcsöket.

Ashwagandha és annak hatása az egészségre

Tudományos vizsgálatok szerint az ashwagandha számos betegségre jótékony hatással lehet. Ennek ellenére a tudósok nem sokat tudnak arról, hogyan reagál a gyógynövény az emberi szervezetben. A legtöbb eddigi vizsgálatot állat- vagy sejtmodellekkel végezték, ami azt jelenti, hogy a tudósok nem tudják, hogy ugyanezek az eredmények az embereknél is bekövetkeznek-e.

Az Ashwagandha segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében

Az Ashwagandha talán leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt. A tudósok szerint a patkányok agyában blokkolja a stressz útvonalát az idegrendszer kémiai jelátvitelének szabályozásával.

Számos kontrollált humán vizsgálat is kimutatta, hogy enyhítheti a stresszben és szorongásos zavarokban szenvedő emberek tüneteit. Egy 64 krónikus stresszben szenvedő emberen végzett 60 napos vizsgálat során az ashwagandha-kiegészítő csoportban részt vevők átlagosan 69%-os szorongás- és álmatlanság-csökkenésről számoltak be, szemben a placebocsoport 11%-os csökkenésével. Egy másik hathetes vizsgálatban az ashwagandhát szedők 88%-a számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50%-ával.

Az Ashwagandha csökkentheti a kortizolszintet

A kortizolt stresszhormonnak nevezik, mivel a mellékvesék stresszre adott válaszként, valamint akkor szabadítják fel, ha a vércukorszint túl alacsony. Sajnos egyes esetekben a kortizolszint krónikusan megemelkedhet, ami magas vércukorszinthez és fokozott zsírraktározáshoz vezethet a hasban.

Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet a kortizolszint csökkentésében. Egy krónikusan stresszes felnőttekkel végzett vizsgálatban azoknál, akik aszwagandhát szedtek, jelentősen nagyobb mértékben csökkent a kortizolszint a kontrollcsoporthoz képest. A legnagyobb adagot szedők átlagosan 30%-os csökkenést tapasztaltak.

Az Ashwagandha enyhítheti a depresszió tüneteit

Bár ezt az állítást nem vizsgálták alaposan, több tanulmány is arra utal, hogy az ashwagandha segíthet a depresszió enyhítésében.

Egy 64 stresszes felnőtt bevonásával végzett 60 napos kontrollált vizsgálatban azok, akik naponta 600 mg magas koncentrációjú ashwagandha kivonatot szedtek, a súlyos depresszió 79%-os csökkenéséről számoltak be, míg a placebocsoportban 10%-os növekedést tapasztaltak. A vizsgálatban résztvevők közül azonban csak egynek volt depressziója. Emiatt az eredmények relevanciája nem egyértelmű.

Az Ashwagandha növelheti a férfiak tesztoszteronszintjét és termékenységét

Az Ashwagandha-kiegészítők erőteljes hatással lehetnek a tesztoszteronszintre és a reproduktív egészségre. Egy 75 meddő férfival végzett vizsgálatban az ashwagandhával kezelt csoportban megnövekedett a spermiumok száma és mozgékonysága. Emellett a kezelés a tesztoszteronszint jelentős emelkedéséhez vezetett. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt szedő csoport vérében megnőtt az antioxidánsok szintje.